01 jun '18

Boeiende natuur

2817
door Herman Dierickx
De gemeenten Machelen en Wezembeek-Oppem traden onlangs toe tot het Regionaal Landschap Groene Corridor, dat voortaan door het leven gaat als Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK).

Veertien gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant maken deel uit van het samenwerkingsverband dat zich tot doel stelt het landschap mooier te maken, te zorgen voor boeiende natuur en voor samenwerkingsverbanden tussen natuur- en landbouwverenigingen met de toeristische diensten van de betrokken gemeenten.

Welke natuurtroeven bezitten beide nieuwe gemeenten? Het zijn meer verstedelijkte gemeenten, dus dat blijft eerder beperkt. Voor Machelen gaat het vooral om de zone rond de Donjon in de buurt van de Woluwelaan en de Haachtsesteenweg en om de Woluwevallei. De koesterburen van de gemeente zijn de zwalstro, gewone dwergvleermuis, graslathyrus, huismus, ligusterstipspanner, ruige leeuwentand en veldleeuwerik. Wezembeek-Oppem heeft als voornaamste natuurtroeven de vallei van de Vuilbeek en het domein de Burbure. De koesterburen van de gemeente zijn respectievelijk de boerenzwaluw, eikelmuis, huismus, huiszwaluw, en de ruige en slanke aardtong.