01 feb '17

La Placette

5434
door Tine De Wilde
Co-housing zit in de lift. Veel mensen zijn op zoek naar een meer sociale en solidaire manier van wonen. Het project La Placette in Wezembeek bewijst dat deze manier van wonen werkt.

Naast je eigen woning met alle voorzieningen zijn er gemeenschappelijke ruimtes, materiaal en een grote tuin die gezamenlijk ‘geleefd’, beheerd en onderhouden worden. Het project La Placette in Wezembeek bewijst dat deze manier van wonen werkt.

31 jaar geleden kocht een groep vrienden een stuk grond om hun samen-woonideaal te realiseren: een plaats waar individuen en gezinnen zich in alle rust en vrede kunnen ontplooien en tegelijkertijd ideeën en ervaringen uitwisselen, samenwerken en spelen, vriendschappen uitbouwen met de andere bewoners. Rond een centraal binnenpleintje bouwden ze in een U-vorm vier bakstenen blokken met individuele woningen. Iedere woning heeft zijn eigen indeling en voorzieningen met tuintje.

Achter de privétuintjes strekt zich een prachtige, gemeenschappelijke tuin uit, door de bewoners zelf aangelegd en onderhouden, met fruitbomen, wandelpaadjes en een avontuurlijke speelzone, een waar speelparadijs voor kinderen. Aan de ingang bevindt zich de gemeenschappelijke parking, geen wagens op het erf.

Vooraan ligt het gemeenschapshuis, een plaats voor vergaderingen, feesten en activiteiten met tevens een ingebouwd appartement voor kortstondige verblijven. Hier wordt de maandelijkse bewonersvergadering gehouden. Alle beslissingen gebeuren unaniem. Eén zaterdag per maand steken de bewoners de handen uit de mouwen. Solidariteit, vertrouwen en engagement van alle bewoners zijn een must, de vriendschappen, warme herinneringen en levenservaringen een verrijking van onschatbare waarde. • tdw