05 mei '18

Sacrale stemmen

2813
door Mirek Cerny
Sinds 1981 wordt een driejaarlijks Gregoriaans muziekfestival georganiseerd. De beste groepen komen naar het grensplaatsje Watou en het festival is het grootste ter wereld in zijn genre.

Als voorsmaakje zijn er in verschillende kerken van ons land avondconcerten. In de Brusselse kathedraal en in de basiliek van Grimbergen kan men naar de oudste zangvorm luisteren van tal van buitenlandse koren.

Door de eeuwen heen evolueerde het gebruik van de Gregoriaanse muziek. Zij heeft nog steeds een belangrijke plaats in de liturgie, maar wordt eveneens in concertvorm uitgevoerd, vaak met werken van hedendaagse componisten die door het Gregoriaans beïnvloed werden, zoals Arvo Pärt. ‘Tijdens de avondconcerten komen zowel het eigenlijke of het vieux fonds repertoire aan bod als muziekliteratuur specifiek ontwikkeld of geïnspireerd vanuit het Gregoriaans’, zegt festivalorganisator Bernard Deheegher. ‘Ook lokale tradities in het Gregoriaanse repertoire vormen een vast onderdeel van de concerten.’ Wat is de oorzaak van de herontdekking van het Gregoriaans de laatste decennia? ‘Ik denk dat het in de eerste plaats te maken heeft met het thema, het Gregoriaans zelf, de mystieke kracht die ervan uitgaat en ook de kwaliteit van de groepen speelt natuurlijk een rol’, zegt Deheegher.

GREGORIAANS ABDIJKOOR GRIMBERGEN

Eén van de beste groepen, het Gregoriaans Abdijkoor Grimbergen van pater Gereon van Boesschoten, viert zijn 50e verjaardag, samen met drie buitenlandse koren en de Zuid-Koreaanse soliste Sowon Kim, oud-lid van Pueri Cantores uit Daegu. Het Balticum is met twee formaties vertegenwoordigd: het Püha Miikaeli Poistekoor telt een vijftigtal jonge zangers uit een school van de Estse hoofdstad Tallinn en de Letse Schola Cantorum Riga is een professioneel vocaal ensemble dat de vroege sacrale muziek op authentieke wijze tracht te vertolken. Jubilate et Cantate uit Boedapest zijn eigenlijk twee koren, een meisjeskoor in de Hongaarse koortraditie in de geest van Kodály en een gemengd koor gevormd door voormalige zangers van Jubilate. In Brussel treden dezelfde koren op, enkel de Zuid-Koreaanse zangeres wordt vervangen door The Choristers of St. Mary’s Cathedral Choir uit Sydney. Het Australische koor bestaat uit knapen van de koorschool van de kathedraal en mannen die een professionele vorming kregen. Hun dirigent Thomas Wilson was een tijd verbonden aan de befaamde Westminster Cathedral Choir.

VR • 5 MEI • 20.30
Gregoriaans abdijkoor & buitenlandse koren: 50j jubileum
Grimbergen, abdijkerk, 02 263 03 43

DI • 8 MEI • 20.00
Gregoriaans abdijkoor & buitenlandse koren
Brussel, Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal, 057 38.82.67, www.festivalwatou.be