31 dec '14

Oog voor de Rand
2014 

5622
door Christophe Ketels, David Legrève, Filip Claessens, Mark Heijen, Mathias Hannes, Yves Gervais
In 'Oog voor de Rand' geven professionele fotografen hun persoonlijke visie op onze regio. Onverwacht, origineel en soms afwijkend.

Terkamerenbos © Filip Claessens

Terkamerenbos, Brussel - Herfstbladeren op het gras, bomen, een vijver. Parkgangers genieten van een vrije nazomerdag: twee geliefden op een bankje, een moeder die haar dochtertje knuffelt, gezinnetje aan het water, spelende kinderen in de verte. En dan, een mysterieuze man, grijze haren, beige trenchcoat, lederen handschoenen. Hij is alleen, kijkt naar de wereld, maar niemand merkt hem op. Intrigerend. Hij lijkt wel een verschijning of een engel.

Filip Claessens (°1978) studeerde af aan de Media en Designacademie in Genk en werkt sindsdien voor magazines en bedrijven. Hij is tien jaar de huisfotograaf van RandKrant. Een uitgesproken klemtoon in zijn werk ligt op het portretteren van de mens in/en zijn eigen leefwereld. Met zijn pure en herkenbare beeldtaal zoekt hij naar de essentie.


Josaphatpark, Schaarbeek © Christophe Ketels

Josaphatpark, Schaarbeek - In de schaduw van de Brasiliatoren zijn meerdere voetbalterreinen druk bezet tot de zon ondergaat. Op deze pleintjes ligt volgens velen de kiem van het succes van onze Belgische topvoetballers. De jonge speelvogels proberen de kunstjes van Kompany, Van den Borre, Fellaini, Witsel, Chadli of een Carcella uit. Ver in hun achterhoofd dromen ze misschien wel van een carrière als voetballer?’

Christophe Ketels is freelance fotograaf sinds 2005. Zijn beelden vind je terug in onder andere Knack, Le Vif, Trends, De Morgen, De Standaard, Sport Voet-balmagazine, Belga, Geo.

 

Lichtpollutie in Asse © David Legrève

Asse - ‘Lichtpollutie. Nutteloze verlichting, je komt het overal tegen, zo ook hier in Asse. Ik blijf verbaasd kijken naar al die verspilling. Waarom toch, waarom dat licht op die plaats? Tegelijkertijd is datzelfde licht de enige reden om deze foto te maken. En ook het enige middel om hem te maken. Zonder licht geen foto.’

David Legrève (35) studeerde fotografie aan het KASK in Gent. Hij werkt onder meer als freelancer voor Het Laatste Nieuws en RandKrant en maakt fotoreportages zoals zijn Kleine verhalen, straffe verhalen die hij van april 2010 tot juni 2011 in RandKrant publiceerde.

 

Vergankelijkheid in het Pajottenland © Mark Heijnen

Pajottenland - Meerdere maanden bracht ik daar door als locatie manager voor de opnames van de fictiereeks Amateurs, die later dit jaar op VTM zal worden uitgezonden. Die dag was ik op zoek naar een geschikte weg waar we rijshots konden maken. Op deze kleine bult in het landschap komen een aantal elementen samen die ik kenmerkend vind voor het Pajottenland van nu: een vergrijsde bevolking, een café dat betere tijden heeft gekend, een oude boerderij. En het geloof, dat hier standvastig overeind blijft en neerkijkt op alles wat vergankelijk is.’

Mark Heijen (°1975) studeerde in 2001 af aan de Media en Designacademie in Genk en werkt als zelfstandige voor film- en tv-projecten, waar onder Met man en macht, Rundskop, Amateurs. Hij is verantwoordelijk voor alles wat met de locaties te maken heeft. Hij fotografeert vanuit een gevoel van vrijheid, zonder commerciële druk.


Klaprozen © Yves Gervais

‘Een klaproos is maar licht naast ander licht in een weide. Als je ze plukt om in een vaas te zetten, doof je ze uit. Er een foto van maken is het minste wat je kunt doen om ze te vereeuwigen en eer te bewijzen. Dit is voor mij ook een mooie kans om Robert Mapplethorpe, die de mooiste foto ooit nam van deze broze bloem, te huldigen.’

Yves Gervais (°1963) uit Meise studeerde fotografie aan het INSAS en Le 75. Hij legt zich toe op de reportagefotografie met werk over binnenschippers, duivenmelkers, huwelijken, repetities van muzikanten en artiesten in hun atelier. Momenteel werkt hij aan een reportage over podiumkunstenaars en een expo over landschappen rond Meise.


Zon, dauw, stilte en poëzie in Grimbergen © Mathias Hannes

Grimbergen - ‘De vroege ochtend is het mooiste moment van de dag. Zon, dauw, stilte en poëzie komen samen. Op een dag kreeg ik aan de vaart in Grimbergen een aantal vissers in het vizier. Muisstil stonden ze daar, wachtend op een vis die bijt. Zonder woorden mocht ik hen fotograferen. De visser, het water, de industriële achtergrond stralen eenvoud, bezinning en rust uit. De zon brengt alles als een bemiddelaar samen.’

Mathias Hannes (27) studeerde fotografie, maar raakte op zijn 20e de draad kwijt, die hij in 2010 weer oppikte om in 2013 af te studeren. Sinds 2014 werk hij als fotograaf voor een bekend Belgisch Fashion & Travel bedrijf en probeert hij zijn plaats te vinden in de grote concurrentiële wereld van de fotografie.


Pianist © Yves Gervais

‘Muzikanten hebben er geen probleem mee dat ik tijdens hun repetitie foto’s neem. Zelfs de allergrootsten tolereren mijn aanwezigheid, ook al kom ik soms zeer dicht in hun nabijheid. Mijn oog valt vaak op een bijzonder detail dat zowel het genie als de mens laat zien.’ Op de foto de Belgische pianist Johan Schmidt. Hij treedt wereldwijd op en won verschillende prijzen waaronder de vierde plaats op de Koningin Elisabethwedstrijd 1987.

Yves Gervais (°1963) uit Meise studeerde fotografie aan het INSAS en Le 75. Hij legt zich toe op de reportagefotografie. Zijn expo over landschappen rond Meise zal in maart 2015 te zien zijn in het Cultuurhuis in Meise.