18 dec '16

Hulde aan componist Luc Brewaeys

3930
door mirek cerny
Op 18 december vorig jaar overleed Luc Brewaeys, een van onze grootste componisten. Hij was 56 jaar. CC Het Bolwerk, het ensemble Oxalys en Birgit Van Cleemput, zijn weduwe, organiseren een herdenkingsconcert in zijn thuisstad Vilvoorde.

Precies een jaar na zijn overlijden brengen bevriende musici, docenten, leerlingen en bewonderaars een hulde aan de componist. Behalve een vijftal werken van Brewaeys, uitgevoerd door musici van onder meer Oxalys en Hermes, kunnen de aanwezigen ook herinneringen beluisteren van mensen die hem van dichtbij kenden.

ZIJN MUZIEK

Brewaeys studeerde in Sienna, Darmstadt en in Brussel bij André Laporte. In de jaren tachtig had hij in Parijs veel contacten met Iannis Xenakis. Hij gaf les aan de conservatoria van Gent, Rotterdam en aan de universiteit van Aveiro. Hij experimenteerde graag en gebruikte talrijke instrumenten, zelfs minder traditionele. Hij won verschillende binnen- en buitenlandse compositieprijzen. Zijn verplicht werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd in 2011 werd door de jury geweigerd wegens te moeilijk.

Brewaeys componeerde vaak in opdracht. Voor de Munt schreef hij de opera L’uomo dal fiore in bocca naar Pirandello en zijn Talisker werd uitgevoerd op het openingsconcert van Antwerpen Culturele hoofdstad van Europa.

Hij hield van (zwarte) humor. Over zijn kanker, die hem uiteindelijk fataal werd, zei hij: ‘Ik ben een man zonder aanleg tot kankeren en met een gevoel voor tumor’. ‘

Het ensemble Oxalis had doorheen de jaren nauwe banden met Brewaeys en zo ontstond het idee om een jaar na zijn overlijden een huldeconcert te organiseren. Koenraad Hofman, artistiek coördinator en contrabassist van Oxalys: ‘We starten met Epitaphium, het eerste werk dat hij in 1977 voor onze fluitist Toon Fret componeerde en vervolgen met zijn laatste ensemblewerk Eppur si Muove dat hij in 2014 voor Oxalys schreef. Per André L. 80 schreef Luc in 2011 naar aanleiding van de 80e verjaardag van zijn leraar André Laporte. Ni fleur, ni couronne voor viool en electronics, wordt samen met Wibert Aerts uit het Collectief vertolkt. We besluiten met Painted Pyramids, uitgevoerd door de pianist Geert Callaert en Oxalys o.l.v. Stijn Saveniers.’

ONZE HERINNERINGEN

Tussen de werken door worden ook herinneringen aan Brewaeys gebracht door mensen die hem goed kenden: de nestor van de Vlaamse componisten André Laporte, de Antwerpse psychiater Edel Maex en componiste Annelies Van Parys, oud-leerlinge van Brewaeys aan het Gentse conservatorium. Fred Brouwers, een andere goede bekende uit het Vlaamse muziekleven, zal muziek aan woord rijgen.

‘Luc is een gigant van de Vlaamse muziekwereld. Niet alleen om wat hij zelf componeerde, maar ook om zijn arrangementen. Zijn orkestratie van de Préludes van Debussy is uitzonderlijk. Het kleurenpallet waarover hij beschikte, is ongekend in België en zijn aanstekelijke energie en humor weerspiegelen zich in heel zijn oeuvre’, besluit Hofman. • mirek cerny

 

ZO • 18 DEC • 11.00
Remember Brewaeys
Vilvoorde, CC Het Bolwerk, 02 255 46 90