08 apr '17

Zita zegt Dada

2757
door Michaël Bellon
Klank, kleur, dans. Verwarring, verwondering, vrolijkheid. In CC de Meent brengt Zita Swoon Group - al langer meer dan een rockgroep alleen - een ode aan het dadaïsme en avant-gardistische theater van een eeuw geleden.

Zita Swoon Group, de band van Stef Kamil Carlens, is duidelijk meer dan een rockgroep. Sinds enkele jaren zoeken ze ook geregeld de theaterscène op, om iets te kunnen doen met hun interesse in poëzie, mode, dans en performance.

Getuige de theatershow en het gelijknamige album Nothing that is everything uit 2015, die allebei een ode zijn aan het dadaïsme en het avant-gardistische theater van Cabaret Voltaire in het Zürich van een eeuw geleden.

Het dadaïsme was een culturele stroming die in het neutrale Zwitserland van de Eerste Wereldoorlog een ode bracht aan de creatieve kracht van het irrationele en absurde als verzet tegen het maatschappelijke failliet van Europa. Cabaret Voltaire was een vrijplaats voor kunstenaars uit verschillende disciplines die deze subversieve beweging aanhingen.

Uit het tijdschrift Dada – het lijfblad van de beweging – kwam de zinssnede Garnichts Das Ist Alles, die de titel werd van deze kleurrijke, multidisciplinaire voorstelling waarvoor de band samenwerkte met Needcompany van Jan Lauwers. Geen nihilistisch manifest, maar een vitaal feest van klank, kleur, dans, sound poems, verwarring, verwondering, vrolijkheid en verschillende talen.

Geruggesteund door de muziek uiteraard, die door de recensenten lovend werd ontvangen en die ondertussen ook al een vervolg heeft gekregen met The Ballad of Erol Klof.


ZA • 8 APR • 20.15
Zita Swoon Group: Nothing that is Everything
Alsemberg, CC de Meent, 02 359 16 00