01 dec '15

Modernistisch spoor

4045
door Tine De Wilde
In de naoorlogse periode van de jaren 50 en 60 kende de Belgische huisvesting een hoogtepunt. Zo herbergt de stad Vilvoorde een schat aan modernistische architectuur. Roger De Winter en Lucien Engels bouwden er een dicht netwerk uit van modernistische gebouwen.

De Winter en Engels, twee jongens geboren en getogen in Vilvoorde, studeerden architectuur aan het Institut supérieur des arts décoratifs La Cambre. Ze bouwden in eenzelfde buurt van hun geboortestad een dicht netwerk uit van modernistische gebouwen. Particuliere woningen, appartementsgebouwen, handelsruimten en sociale huisvestingsprojecten.

Aan de basis van de ontwerpen lag steeds het Bauhausprincipe: functionaliteit, samenwerking tussen de disciplines, integratie van kunst in het dagelijks leven en betaalbare producten via industriële productieprocessen om mooi en praktisch design voor iedereen bereikbaar te maken.

De Winter en Engels zagen architectuur als een totaalconcept. Ze ontwierpen dan ook niet enkel ruimtes. Ze waren, naast architect, designer, meubelmaker, schilder. Ze integreerden kasten, zitmeubels, glasramen, kleur, schilderijen en andere decoratieve elementen. Zwevende trappen of wenteltrappen in de leefruimtes vormen een sterk vormelijk element.

Bij de buitengevel was, net zoals bij een beeldend kunstwerk, de vlakverdeling belangrijk. Ga zelf op ontdekking en laat je verrassen door de speelse variatie in de strak uitgelijnde gevels met grote raampartijen met stalen profielen, afgewisseld door glastegelstroken en kleinere, soms ronde ramen en verdiepte inkompartijen. De stad Vilvoorde stippelde een wandeling uit die je meeneemt langs meer dan veertig van deze kwetsbare architecturale parels.

Wandelgids online