01 sep '15

Doos vol kunst

3778
door Tine De Wilde
Vanuit de vrije expressiegedachte kreeg jeugdeducatie in de jaren 60-70 een boost. In Dworp werd een concept van architect Paul Felix een katalysator voor een maatschappelijk project. Destelheide is intussen meer dan 40 jaar een toonaangevende plek waar jongeren hun artistieke ei kwijt kunnen.

Vanuit de vrije expressiegedachte rezen in de jaren 60-70 de eerste cultuurcentra als paddenstoelen uit de grond en kregen ook jeugdeducatie en -emancipatie een enorme boost. Jongeren waren de toekomst! Samen met bezieler August J. Bal dokterde architect Paul Felix een concept uit dat niet enkel architectonisch en functioneel was, maar ook een katalysator voor een maatschappelijk project.

Het ontwerp werd, in de lijn van de Bauhausfilosofie, gereduceerd tot de essentie in vorm en kleur met heldere, sobere ruimtes, als het ware een lege doos waarin creatieve expressie en de groepsdynamiek optimaal kunnen plaatsvinden. In 1971 opende een modern en gedurfd gebouw van beton, hout en glas zijn deuren.

Met drie lineair geschikte paviljoenen legt het zich in de breedte in de omliggende oase van groen. Deze drie- eenheid biedt ruimte voor ateliers en workshops, voor voorstellingen en expo’s en met zijn restaurant en de wooneenheden voor samenleven. Door de minimale architecturale ingreep en de grote raampartijen die op de groene vallei uitkijken, vloeien cultuur en natuur naadloos in elkaar over.

Hier kwamen jongeren in een fantastische, modernistische biotoop terecht, out of time and space. Een nieuw masterplan met een update aan de huidige noden staat op stapel om Destelheide zuurstof te geven voor de volgende generaties van aanstormend artistiek talent.

Het vormingscentrum Destelheide kreeg voor zijn uitmuntende werking onlangs een award van Europa. Lees hier meer over Destelheide in RandKrant.