28 feb '17

Fusie druivengemeenten?

4281
door Tina Deneyer
In Overijse heeft de gemeenteraad het licht op groen gezet voor de start van fusiegesprekken met de andere druivengemeenten Hoeilaart, Tervuren en Huldenberg.

Gemeenten die voor het eind van dit jaar een akkoord hebben over een fusie krijgen van de Vlaamse overheid een beloning van maximaal 500 euro schuldverlichting per inwoner. Voor Overijse zou dat 12 miljoen euro schuldkwijtschelding betekenen.

Maar het enthousiasme om tot fuseren, is niet groot bij de andere druivengemeenten. ‘Ik geloof eerder in een goede samenwerking dan in fusies’, reageert Tim Vandenput (Open VLD), burgemeester van Hoeilaart.

Ook Huldenberg en Tervuren zijn geen vragende partij, maar ze staan wel open voor een gesprek. ‘Een fusie leeft niet in Tervuren’, zegt Jan Spooren (N-VA), burgemeester van Tervuren. ‘Er is geen nood aan, alles draait hier goed. We zijn wel bereid om te onderzoeken of een fusie een meerwaarde voor de burgers zou kunnen betekenen, maar dat kan misschien ook via samenwerkingsverbanden.’

‘We willen de zaak zeker bekijken’, zegt Danny Vangoidtsenhoven (Open VLD), burgemeester van Huldenberg. ‘Maar ik zie al meteen een aantal technische problemen. Overijse en Hoeilaart behoren tot een ander arrondissement dan Tervuren en Huldenberg. We zitten ook in een andere politiezone. Dat maakt de zaak er niet eenvoudiger op.’

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.