01 feb '18

Oostelijke Ring overkappen

2672
door Tina Deneyer
Acht Vlaamse, Brusselse en Waalse gemeenten uit de regio rond het Zoniënwoud, waaronder Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem, verenigen zich in het milieuproject Silva Terra dat het beroemde woud weer één wil maken.

‘Silva Terra verwijst naar de Latijnse woorden voor woud en aarde’, legt Tim Vandenput (Open VLD), burgemeester van Hoeilaart en trekker van het project uit. ‘Decennia geleden heeft men het Zoniënwoud doormidden gesneden met wegen. Elke dag staan we er stil met de auto. Dat heeft een enorme impact op natuur, mens en dier. Ons plan is om 15 km van het oostelijke deel van de Ring tussen Wezembeek-Oppem en Waterloo te overkappen en te ondertunnelen. Zo kunnen we 250.000 vierkante meter teruggeven aan het Zoniënwoud.

In het voorjaar van 2019 zullen we een studie op tafel leggen over de ecologische en economische haalbaarheid van het project. Uiteraard zal het project maar kunnen slagen als de overheid en de privé samenwerken. We zijn er ons van bewust dat Silva Terra niet voor 2020 van start zal gaan, maar het is aan ons, politici, om de zaadjes te planten zodat onze kinderen en kleinkinderen ze kunnen  oogsten over twintig jaar. Dat is onze  verantwoordelijkheid.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.