19 okt '18

West-Europese en
Armeense pianomuziek

3102
door Mirek Cerny
Keiko Shichijo is een Japanse pianiste die in Nederland leeft, waar ze ook haar muziekstudies voltooide. Shichijo is een veelzijdig muzikaal talent. Ze is thuis in het klassieke repertoire, in de oude en de hedendaagse muziek.

Ze won verschillende wedstrijden, waaronder de hoog gewaardeerde Musica Antiqua in Brugge. ‘Het instrument bracht onder haar handen een puurheid aan klanken voort, werkelijk adembenemend. Zo moet Mozart het zelf gespeeld hebben’, zei men over haar eigenzinnig spel.

Mozart, zijn Rondo, KV 511, staat naast Bach (chromatische fantasie en fuga, BWV 903) en Schubert (Moments Mu sicaux) op het programma van haar recital in De Muze van Meise. Het zijn alom bekende componisten, met uitzondering van Komitas Vardapet, afkomstig uit Armenië en bij ons quasi onbekend. Hij werd in 1869 geboren in het Armeense Kudina, vandaag het Turkse Kütahya. De priester Komitas was niet alleen componist – Keiko speelt zijn Dansen voor piano uit 1906 – maar ook pianist, dudukspeler, zanger, koordirigent, volksliedverzamelaar, musicoloog en dichter. Hij tekende duizenden Armeense, Koerdische en Turkse volksliederen op, ook volksmuziek uit het huidige grensgebied van Armenië, Georgië en Turkije.

VR • 19 OKT • 20.00
Keiko Shichijo
Meise, GC De Muze van Meise, 02 892 24 40