01 apr '21

Zevenblad

1344
door Lene Van Langenhove
Moestuiniers zijn dit kruid liever kwijt dan rijk, maar zevenblad is lekker en supergezond. Al vanaf februari schieten de eerste scheuten uit. Het is vast geen toeval dat er heel wat stoffen inzitten die ervoor zorgen dat je die winterdip vaarwel kan zeggen.

We leggen ons oor te luister bij herboriste Lene Bijnens. Als tiener was zij lid van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), waar haar interesse in planten werd geprikkeld. Stilaan groeide haar kennis over eetbare en geneeskrachtige planten. In haar tuin teelt ze groenten en experimenteert ze met permacultuur.

‘Als je dingen op de juiste plek en in de juiste omstandigheden plant, gaat het quasi vanzelf. Dat vind ik zo leuk aan wilde, eetbare planten: ze groeien vanzelf op de plek waar ze genoeg licht, water en voedsel hebben. In onze tuin komen heel veel wilde kruiden elk jaar terug, we oogsten ze en gebruiken ze alsof het groenten zijn. Af en toe organiseer ik wildpluktochten en workshops en ik trek ook heel graag met kinderen de natuur in. Zij hebben veel verwondering en interesse.’

Bijnens kiest voor zevenblad omdat het nu het ideale moment is om te plukken. ‘Zevenblad groeit op schaduwrijke plaatsen, zoals aan de rand van het bos of op oevers. Het is een woekeraar en neemt snel veel plaats in. Daarom is het voor veel mensen niet zo’n geliefde plant. In de volksmond wordt het tuinmansverdriet genoemd, want als je de plant uittrekt, komen er nieuwe scheuten naar boven. Toch vind ik het ontzettend lekker. Het smaakt naar wortel of peterselie, echt een frisse bladsmaak. Het is ook een plant die je bijna het hele jaar kan oogsten. Op dit moment, in de vroege lente, komen de jonge scheutjes naar boven. Die zijn het lekkerst. Vanaf het moment dat de plant witte schermbloemen krijgt, van juni tot september, worden de blaadjes taaier.’

Groene pannenkoeken

Bijnens gebruikt altijd de verse blaadjes. ‘Ik trek de deelblaadjes los, want de stengel is wat hard om te mixen. Het is heel makkelijk om er pesto mee te maken, of soep. Het voegt ook karakter toe aan een slaatje. Ook lekker is om zevenblad te stoven met wat ajuintjes en ze te verwerken in een groententaart. Of je kan er groene pannenkoeken mee maken. Daarvoor mix je de jonge blaadjes met brandnetel of hondsdraf.’

Kan je ook iets met de witte bloemen doen die wat op vlierbloesem lijken? ‘Ik vond ooit een recept om er siroop van te maken, maar die had niet zo’n specifieke smaak. Ik vind het geen aanrader.’ Zevenblad is niet alleen culinair interessant, er zitten heel veel mineralen in, zoals calcium magnesium en kalium. Het zit boordevol vitamines, vooral vitamine C. ‘Typisch aan wilde planten is dat er heel veel voedingsstoffen in zitten, vaak meer dan bij gecultiveerde groenten. Vroeger, onder andere door de Romeinen, werd zevenblad gebruikt tegen scheurbuik. Vitamine C is ook goed voor je immuunsysteem, dus het is zeker een goed idee om een soepje of smoothie te maken als lentekuur. Naar het schijnt werd zevenblad vroeger ook gebruikt omwille van de urinedrijvende werking. Het helpt de gifstoffen uit je lichaam afvoeren. Zo staat zevenblad algemeen bekend voor de werkzaamheid tegen reuma en jicht. Tot slot heeft zevenblad ook een rustgevend effect. Als je een licht laxerend effect beoogt, kan je de taaiere, wat oudere blaadjes gebruiken.’


Recept zevenbladpesto

Wat heb je nodig?

  • 250 g zevenblad
  • 50 g hondsdraf
  • 80 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 80 g walnoten of hazelnoten
  • 1 el citroensap
Bereiding

  • Verwijder eerst de harde stengels van het zevenblad en de hondsdraf.
  • Rooster de walnoten of hazelnoten heel even in de pan.
  • Mix hierna alle ingrediënten tot een gladde massa en voeg peper en zout toe naar smaak.