01 mei '23

Randatlas stelt zijn tenten op

1347
door Koen Demarsin
Vorig jaar trok Randatlas door de Rand rond Brussel. Na Alsemberg waren Koningslo, Haren, Ternat en Drogenbos aan de beurt. Na een winterstop trekt Randatlas nu verder door de Rand. Maar wat is Randatlas alweer?

De Kleine Expeditie vzw is een organisatie die werkt rond erfgoed en participatie. Drie jaar lang bijt ze zich vast in de Rand. Ze gaat op zoek naar de verhalen van mensen die hier vandaag wonen, werken of leven, maar ook naar de plekken die de streek bijzonder maken. Al deze ontmoetingen en plekken brengt ze in kaart. Het eindresultaat is een heuse atlas: de Randatlas. Een staalkaart van wat de Rand vandaag is met haar mooie, boeiende, maar ook uitdagende en moeilijke kanten. De verhalen zijn meer dan een doel op zich, ze helpen mensen samen te brengen en samen na te denken en te praten over hun buurt.

Over plekken en trajecten

Elke gemeente heeft zijn eigen dynamiek, zo bleek vorig jaar al. Dilbeek beet eind april de spits af en legde de focus op kinderen en jongeren, want gemeenschap bouwen, begint bij hen. De complexiteit van een grensgebied laat zich in Dilbeek in alle aspecten van het samenleven voelen. Aan de oostkant schurkt de gemeente aan tegen de stad en de R0, in het westen is het zo Pajot als het maar kan zijn. Over die tussen-ligging konden ze hun ideeën vrijuit de loop laten en ze gingen in dialoog met hun omgeving tijdens speciale workshops voor de scholen. Zo vertelden, schreven en tekenden ze mee aan De beste kaart van Dilbeek.

Randatlas trekt verder

In mei trekt Randatlas verder. Eerst strijkt het kamp neer in Wemmel tussen 10 en 14 mei. GC de Zandloper is de uitvalsbasis. Woensdagavond start Randatlas op het binnenplein met een warm welkom. Donderdag is de Zandloper een open huis gericht op plaatselijke verenigingen. Randatlas is ook elders te vinden: vrijdagnamiddag en -avond aan de kerk tijdens de kermis en op zaterdag op de gloednieuwe welzijnscampus. Zondagochtend sluit Randatlas af met een ontbijt met pistolets tussen 10 en 12 uur.

Van 17 tot 21 mei is Randatlas in Zellik te gast, op woensdag tijdens de Breughelbroekfeesten, op donderdag tussen de flatgebouwen van het Breughelbroek, zaterdagochtend op de markt onder de grote parasol en in de namiddag tussen de volkstuintjes aan het Breughelpark. Zondag sluit Randatlas af met een picknick. Wie wil, kan op vrijdag als gids zijn of haar Zellik laten zien.

In Sint-Genesius-Rode is GC de Boesdaalhoeve tussen 31 mei en 4 juni de uitvalsbasis, maar Randatlas trekt ook dieper de gemeente in: naar het dorpscentrum, Middenhut, De Hoek en naar de pendelaars aan het station.

In de zomer en het najaar komen Pepingen (weekends 21 en 28 juli), Negenmanneke (Sint-Pieters-Leeuw, 30 augustus tot 3 september), Kampenhout (9 en 10 september), Sint-Stevens-Woluwe (20 tot 24 september), Linkebeek (8 tot 11 oktober) en Halle (datum te bevestigen) aan de beurt.

Info: www.randatlas.be, www.dezandloper.be, www.asse.be of www.boesdaalhoeve.be of de bijhorende facebook- en instagrampagina’s.