01 apr '24

Oefenkansen Nederlands

273
door Luc Vanheerentals
Vlaams minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open VLD) zakte op 7 maart naar Merchtem af om samen met anderstalige nieuwkomers de NedBox-app uit te proberen.

Dat is een toevoeging bij de website NedBox.be. De website is een gratis online leerplatform waarmee anderstaligen sinds 2015 op een interactieve en laagdrempelige manier Nederlands kunnen oefenen aan de hand van tv-fragmenten en krantenartikels. Op een tiental verschillende locaties bevat de app informatie over het taalgebruik. Rutten toog onder meer naar een bushalte.

NedBox bereikt ondertussen meer dan 1,4 miljoen unieke gebruikers, de app zit ondertussen aan circa 20.000. De minister benadrukt ‘dat Nederlands spreken de belangrijkste toegangspoort is tot deelname aan de samenleving’. Merchtem werd uitgekozen voor dit bezoek omdat het de 32e gemeente in Vlaams-Brabant is die intekende op het Plan Samenleven waarmee de Vlaamse overheid lokale besturen wil ondersteunen bij initiatieven om het samenleven in diversiteit te bevorderen. Oefenkansen bieden om Nederlands te leren is een van de acties.