15 okt '17

Zondagse
kamermuziektrip

2506
door Mirek Cerny
Wie van Maurice Ravel houdt, mag deze busuitstap naar Leuven niet missen. Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant stelt er een hele namiddag en avond samen met de kamermuziek van Ravel en zijn tijdgenoten.

De meest gespeelde Franse componist van de vorige eeuw wordt ook in woorden belicht door specialist Jan Christiaens. Twee jaar geleden schreef deze Leuvense musicoloog het boek Ravel ontrafeld. Zijn lezing vol luistervoorbeelden situeert Ravels muziek in de ruimere cultuurhistorische context.

Tijd voor muziek daarna met drie jonge, talentvolle musici die sinds 2011 trio Khaldei vormen. Ze zoeken in hun uitvoeringen naar waarheid, echtheid en nuancering en dat zullen ze trachten te bewijzen in Ravels sonate voor viool en piano en in het pianotrio nr.2 van de Roemeen George Enescu. Het zondagse drieluik sluit af met het  Quatuor Zaïde en drie Belgische topmusici, de harpiste Sophie Hallynck, de fluitist Toon Fret en de klarinettist  Roland Van Spaendonck.

Quatuor Zaïde is een buitenbeentje tussen de muziekensembles, niet qua instrumenten, het is een klassiek strijkkwartet, maar qua musici. Acht jaar geleden werd het opgericht aan het conservatorium van Parijs door vier jonge vrouwen. Intussen wonnen ze talrijke prijzen, treden ze op in grote Europese concertzalen en realiseerden ze opmerkelijke cd’s.

Behalve Ravels strijkkwartet kozen ze voor Danse sacrée en Danse profane van Claude Debussy en Conte fantastique d’après le masque de la mort rouge, een werk van de minder bekende André Caplet, gecomponeerd in 1923 naar het bekende gruwelverhaal van Edgar Allan Poe.

ZO • 15 OKT • 12.45
RAVEL & CO
Festival van Vlaanderen
daguitstap Leuven

Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43