24 mei '17

Een orkest in zakformaat

3428
door Mirek Cerny
Na de memorabele uitvoering van de grootse Mattheuspassie van Bach in de volle Abdijkerk van Grimbergen organiseert het Cultuurcentrum Strombeek een kamermuziekconcert met een kwintetformatie in de eigen schouwburg.

Tmesis betekent in het oud-Grieks snijding, coupure, breekpunt en dat is ook een stijlfiguur die een zin of woord opdeelt door er een ander woord tussen te plaatsen, het zijn ook eigenschappen die de vijf leden van Tmesis nastreven. De jonge musici leerden elkaar in het Brusselse conservatorium kennen. Met de fluit, klarinet, viool, cello en piano vormen ze als het ware een orkest in zakformaat.

Vorig jaar werden ze laureaat van de Supernova-competitie, georganiseerd door Klara, en dat leverde hen een reeks concerten op in binnen- en buitenland. Hun bekroning lokte ook verschillende reacties uit. ‘Deze jonge muzikanten spelen over elke moeilijkheid heen en bereiken een zeer professioneel niveau van samenspel op opvallend jonge leeftijd’, klonk het op onze klassieke muziekzender. Jurylid en pianist Jan Michiels was na een concert van het kwintet opgetogen: ‘Tmesis’ uitvoering van de aartsmoeilijke Kamersymfonie van Schönberg gaf me een heuse aha-erlebnis.’ 

Hun repertoire is uiteenlopend en ze maken vaak eigen contrasterende bewerkingen van bekende werken. Zo is ook het programma van het concert in Strombeek samengesteld. Tmesis vertolkt werken van Franse componisten Claude Debussy, André Jolivet en Maurice Ravel, een arrangement van Sechs Studien in kanonischer Form van Robert Schumann en duo’s van de 20e-eeuwse Italiaanse componist Giacinto Scelsi en zijn Tsjechische tijdgenoot Bohuslav Martin. Er staat ook een werk van de West-Vlaamse hedendaagse componist Frederik Neyrinck op het programma.


WO • 24 MEI • 20.30
Tmesis
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43, tickets