01 sep '16

Files, ze bestaan

2884
door Tom Serkeyn
Tom Serkeyn is journalist bij Ring-tv en violist bij de Vilvoordse muziekgroep Zakdoek. Hij is geboren in Brussel en woont in Peutie. Voor RandKrant schrijft hij afwisselend met Fatima Ualgasi, Joris Hintjens, en Dirk Voclaerts de column mijngedacht.

Uit de radio in het café weerklinkt halfzacht door de radio de stem van André Van Duin. Het was al jaren geleden dat ik dit liedje nog had gehoord. ‘File’ werd geschreven in 1976 op de melodie van ‘Feelings’, een song van Morris Albert. In 1976 was het mobiliteitsvraagstuk nog lang zo geen heikele kwestie als vandaag. Weet je, in die tijd was de Grote Ring rond Brussel nog niet voltooid, dat zou pas twee jaar later gebeuren en toch reden we, voor zover ik me herinner, min of meer vlotjes rond Brussel. Konden we toen vermoeden dat het schrikbeeld dat de Hollandse komiek opriep veertig jaar later dagelijkse realiteit zou zijn? En dan rijst weer de eeuwige vraag: hoe lossen we het fileprobleem in godsnaam op?

‘Fileprobleem? Fileprobleem? Er is geen filepropleem, want files bestaan niet!’, orakelt de toogfilosoof naast mij. ‘Hoezo, er bestaan geen files?' ‘Nee…’, antwoordt hij na het laten van een ingehouden boer. ‘Je hebt vertraagd verkeer, sterk vertraagd verkeer, stapvoets verkeer en je hebt stilstaand verkeer, maar file? Wanneer is er sprake van een file? Patron, geef er ons nog eentje!’, roept de caféwijsgeer waarop de rij stilstaande pinten voor mijn neus weer wat langer wordt.

File. ‘k Zit weer in de file. Wel zo’n duizend wielen. Netjes op een rij.

Tiens, misschien heeft die man wel een punt, denk ik dan. Een mailtje naar het Verkeerscentrum van de Vlaamse Overheid geeft uitsluitsel: Onder files verstaan we zowel langzaam (stapvoets) als stilstaand verkeer. Op de kaart op onze website wordt dat weergegeven met een rode lijn.’ Met vriendelijke groet, I.G., Departement Mobiliteit & Openbare Werken – Verkeerscentrum.

 

Bon, nu alle twijfels zijn weggenomen en ik weet dat files wel degelijk bestaan, wil ik er ook iets aan doen. Maar wat? Ik ben geen verkeersexpert of geen minister van Mobiliteit die altijd wel wijze raad heeft. Pasklare oplossingen heb ik niet, maar ik heb soms ook serieuze bedenkingen bij wat er uit hun koker komt. Neem nu die verbreding van de Ring, ik zei het eerder al, ik denk niet dat de files daardoor korter zullen worden, maar wel breder.

Als je geen globaal plan hebt om het mobiliteits-, en dus ook het fileprobleem op te lossen, moet je klein beginnen. Sinds enige tijd lever ik een bescheiden bijdrage om het verkeersleed in het woon-werkverkeer een beetje te  verzachten: ik probeer zoveel mogelijk te voet te gaan van bij mij thuis in Peutie naar de redactie van Ring-tv op de Luchthavenlaan in Vilvoorde. Dat duurt welgeteld 18 minuten. En dan ben ik ruimschoots op tijd om op reportage te vertrekken en in Groot-Bijgaarden of aan het Leonardkruispunt in de file te gaan staan. Misschien zijn er gewoon te veel auto’s en vrachtwagens, zou het dat kunnen zijn?