01 mei '18

Artisjok

3113
door Tine Maenhout
Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven hing Guy Mouchart zijn kostuum aan de kapstok en besloot om, samen met Davy Agten, van zijn hobby zijn beroep te maken: bio-boer.

Sindsdien groeit zijn persoonlijke moestuin in het Hof Ter Dreef in Meise uit tot een kleinschalig bio-bedrijf dat de gezinnen in de buurt wekelijks van verse groenten en fruit voorziet. Er zijn twee gastenkamers, niet voor toeristen, maar voor drukbezette zakenmensen die tijdelijk in Brussel werken en de avondlucht van de groene Rand verkiezen boven een hotel in de grootstad. Wie er verblijft, mag aanschuiven aan de gezinstafel, zich voor de grote open haard nestelen en meehelpen in de tuin om in de zomer de trots van het hof te oogsten: de artisjokken.

LEKKER

De artisjok is een veredelde distel die voornamelijk voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De oude Grieken kweekten deze groente, maar ze werd ook door de antieke Egyptenaren, Perzen, Turken en Arabieren gebruikt. Door een mutatie en kruisingen ontstond in de 15e eeuw in Europa de artisjok zoals we die nu kennen. Artisjokken worden al sinds de oudheid als een delicatesse beschouwd. Ze zijn niet alleen lekker, met hun grote bloemkoppen en zilvergrijze, diep ingesneden bladeren zijn ze ook heel mooi. Je vindt ze niet in het wild, wie ze wilt zien of proeven moet ze zelf kweken. Artisjokken worden vanaf maart binnenshuis of onder glas in potjes gezaaid. De plantjes kunnen vanaf half mei in de volle grond worden uitgezet. Artisjokken hebben een zeer voedingsrijke bodem en flink wat mest nodig om goed te kunnen groeien. Meestal bloeien ze het eerste jaar niet, maar in het tweede jaar lopen ze vanuit het flinke wortelstelsel uit. Vanaf half juni gaan de planten bloeien, waarna in augustus of september geoogst kan worden. Om de overlevingskansen in de winter te vergroten kan je na de oogst het best de stengels tot vlak boven de grond afsnijden en met wat bladeren en stro bedekken om ze tegen de kou te beschermen.

VOEDZAAM

Van de artisjok is zowel de vlezige, kruidige bloembodem eetbaar, als de saprijke gedeelten van de omwindselblaadjes of ‘schubben’. In de meeste gevallen wordt de artisjok 30 tot 40 minuten gekookt in water met een scheut azijn, voordat hij gegeten of verder verwerkt wordt. Na het uitlekken, kun je de schubben loshalen en met je tanden het onderste deel van het blaadje eruit halen na een dip in de vinaigrette. Als laatste eet je het hart. De groente is ook heel gezond: artisjok is bijzonder voedzaam, eetlustopwekkend en stimuleert lever en gal.

 http://hofterdreef.be/

 

TRAAG GEGAARDE ARTISJOKKEN IN DE OVEN

Neem een grote artisjok en snijd er met een scherp mes de punten van de bladeren en de steel af. Vermeng een dl olijfolie met een half fijngehakt teentje knoflook en een flinke snuif zout en schep het mengsel tussen de bladeren. Verpak de artisjok in aluminiumfolie en laat hem een uur tot anderhalf uur langzaam garen in een oven op 180 graden. Bij mooi weer kan je de ingepakte artisjok ook in de hete as van je barbecue leggen.