19 feb '17

Doesjetsjka of een verhaal van woorden en muziek

4077
door Mirek Cerny
Het gezelschap E Poi Le Parole brengt met Doesjetsjka - naar een kortverhaal van Anton Tsjechov - een verfijnd en origineel muziektheater.

Doesjetsjka of het Russich voor ‘schatje’, Anton Tsjechov schreef er een kortverhaal over met in de hoofdrollen Ivan en Doesjetsjka, die smoorverliefd is op Ivan. Maar dan krijgt ze een telegram… Wat als je door iemand te verliezen ook je eigenheid verliest? Wat is dat, identiteit? Een opeenstapeling van meningen? Tsjechov neemt met veel tederheid de mens op de korrel. Zijn grappige kortverhalen leggen pijnlijk scherp onze kleine kantjes bloot.

In ons geval is Doesjetsjka een muzikale komedie met twee acteurs (Elise Steenackers en Tom Mannaerts) en drie muzikanten (een violist, een cellist en een pianist). Steenackers zorgde ook voor de regie, adaptatie en muziekkeuze. Er worden uitsluitend fragmenten van Russische componisten gespeeld: Rachmaninov, Cui, Arensky, Skrjabin, Tsjaïkovsky, Balakirjev en Moessorgsky. De ironische, wat cynische, maar ook humanistische stijl van de grote Russische schrijver komt in deze adaptatie in dialoog met muziek van de componisten uit de romantiek.

Steenackers: ‘Ik koos voor de bewerking van een kortverhaal van Tsjechov in plaats van de opvoering van één van zijn toneelstukken, omdat zijn verhalen minder bekend zijn en nog minder worden gespeeld op een podium, hoewel ze echte parels zijn van de wereldliteratuur. Bij het lezen van Doesjetsjka was het meteen liefde op het eerste gezicht: ik moest enorm lachen, ik herkende mezelf en voelde een grote gêne. En een ontroering: zo eenvoudig en zo krachtig.’

‘Het gezelschap E Poi Le Parole brengt verfijnd en origineel muziektheater. De naam is ontleend van een opera van Salieri uit 1786: Prima la musica e poi le parole, waarin een dichter en een componist ruziën over wie van hen het belangrijkst is in opera. De naam van ons gezelschap is een knipoog naar de komische inhoud van die opera en humor is nooit ver weg in onze voorstelling.’ De première (in het Frans) vond plaats in april 2014, in maart 2015 werd het stuk ook in het Nederlands voorgesteld. • Mc


ZO • 19 FEB • 11.00
Doesjetsjka
Alsemberg, CC de Meent, 02 359 16 00