26 jan '15

Zaadvrijheid & soep

4637
door Karla Goetvinck
'Ik ben voor seedfreedom oftewel zaadvrijheid. Kiemkracht is van iedereen: laten we haar delen en ruilen. Dat kan tegenwoordig zelfs in sommige bibliotheken. Daar kan je gratis zaden ontlenen en pitten die je te veel hebt schenken'.

'Ik ben voor seedfreedom oftewel zaadvrijheid. Kiemkracht is van iedereen: laten we haar delen en ruilen. Dat kan tegenwoordig zelfs in sommige bibliotheken. Daar kan je gratis zaden ontlenen en pitten die je te veel hebt schenken'.
Lees het volledige artikel op pg. 29 van RandKrant februari 2015.

Meer info over zadenbibs, de Tuin van Toen en andere telers van biozaad?

www.detuinvantoen.be
www.mijntuin.org/seed-libraries/all
(zadenbib)

Bib Halle (333 soorten zaden beschikbaar van 90 planten), Basiliekstraat 124, 1500 Halle
Bib Hoeilaart (205 soorten zaden beschikbaar van 38 planten), Gemeenteplein 39, 1560 Hoeilaart
Bib Londerzeel (1.763 soorten zaden beschikbaar van 118 planten), Molenstraat 5, 1840 Londerzeel
Bib Ukkel (1 soort zaden beschikbaar van 1 plant), De Broyerstraat 27, 1180 Ukkel
Bibliotheek Anderlecht (776 soorten zaden van 33 planten), Sint-Guidostraat 97, 1070 Anderlecht
Bibliotheek Sint-Agatha-Berchem (205 soorten zaden van 41 planten), Kerkstraat 131, 1082 Sint-Agatha-Berchem
Mundo-bib (85 soorten zaden beschikbaar van 28 planten), Edinburgstraat 26, 1050 Brussel

http://www.zelfzadentelen.be/

Biologische zaden bij:
Akelei, een biologisch bedrijf uit het Mechelse
De Bolster, die nog een stapje verder gaan en biodynamisch zaad verkopen.
Les Semailles, die het voorlopig alleen nog in het Frans doen.
Velt, die er een speciale site aan wijden.
Biosano, teelt zelf niet maar verkoopt zaad- en plantgoed van biologische zaadhuizen.
De Nieuwe tuin, klein bedrijf dat veel verschillende rassen aanbiedt.

op Facebook groepen zandenbank & zadennetwerk.

Recept voor pompoensoep?

Pompoensoep pa (naar een recept van Velt van minstens 30 jaar geleden)
Ingrediënten
- een kleine pompoen (die 750 g weegt als je de zaden verwijderd hebt; de schil mag er bij veel soorten aan blijven zitten)
- ½ selder
- 4 uien (400 g)
- 3 tenen knoflook
- olijfolie
- 2 of 3 laurierblaadjes
- een takje tijm
- peper & zout
- geraspte kaas (Emmental, Gruyère, Gouda,…)
- paar sneden oud brood
- 2,5 l groentebouillon (of 2,5 l water en 2,5 blokjes groentebouillon)

Hak 2 uien, 2 teentjes look en een pompoen in grote stukken. Doe ze samen met de bouillon in een pot en kook ze gaar. Dit soepje moet gemixt.
De rest van de groenten moet in kleinere stukjes, want die zijn de garnituur. Snipper de 2 uien en de mooiste stengels selder fijn en bak ze in een andere kom in een plas olijfolie. Voeg tijm, laurier en eventueel een beetje bouillon of water toe en stoof beetgaar. Meng de inhoud van de 2 potten en breng op smaak met peper en zout.
Snij het oud brood in dobbelstenen en bak ze met olijfolie en het overgebleven teentje look goudbruin. Hou je het teentje heel, dan is de looksmaak subtiel. Snipper je het teentje fijn, dan moet je oppassen dat de stukjes niet zwart worden. Je kan ook korstjes, olie en look mengen en in de oven onder de gril zetten: zo moet je minder olie gebruiken.
Dien op met de gemalen kaas.

Variant met tomaat, ook lekker zonder kaas & broodkorstjes
Ingrediënten
- een kleine pompoen
- ½ knolselder
- 800 g gepelde tomaten (2 doorsnee blikken)
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- ½ rood pepertje
- olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- een takje tijm
- peper & zout
- 2,5 l groentebouillon (of 2,5 l water en 2,5 blokjes groentebouillon)

Hak pompoen, knolselder, uien, look en pepertje in grote stukken en stoof ze aan in wat olijfolie. Strooi er wat tijm en laurier in. Voeg de tomaten toe (liefst zonder het vocht) en bak enkele minuten mee. Blus met het tomatensap en de bouillon. Laat gaar koken, vis er de kruiden uit en mix. Breng op smaak met peper en zout.