01 mrt '18

Mangosteen

6550
door Tine Maenhout
Bijna lente. Tijd voor superfood! Tijd voor de vitambinebom onder de vruchten: de mangosteen.

Die laatste strepen winter, we wensen ze ver weg. Een bezoek aan de regenwoudkassen van de Plantentuin in Meise doet dan ook deugd. Het is er altijd zomer, een beetje vochtig, maar heerlijk warm. En je kan er meer dan 400 verschillende soorten exotische planten bewonderen. Het kleinste plantje is het ‘kruipend aardliefje’ en wordt maar een paar centimeter groot; de grootste plant is de reuzenbamboe die in de tropen makkelijk wel 35 meter wordt. In de schaduw van de bamboe vind je een tropisch moestuintje. Eentje zoals de bewoners van het regenwoud ook bewerken en waar je kan zien welke planten en vruchten de regenwoudbewoners telen: de bonenboom, de rozenappel en de gele mangosteen. Die laatste is heel bijzondere fruitsoort die wereldwijd ook wel eens de ‘koningin van het fruit’ wordt genoemd.

WILDE WELDOENER

De mangosteen is een harde, paarse vrucht zo groot als een kleine sinaasappel. De harde schil is zacht en rood vanbinnen en herbergt wit vruchtvlees dat uit 4 tot 8 segmenten bestaat. De mangosteen wordt beschouwd als een van de lekkerste vruchten die je kan vinden. De smaak is fris-zoet en doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven. Het tropische vruchtvlees smelt op de tong en is heel gezond.

De vrucht wordt al eeuwenlang gebruikt in Zuidoost Azië omwille van zijn medicinale werking. De boeddhistische monniken uit de streek wisten precies welke ziekten ze met deze vruchten konden voorkomen of genezen: diarree, dysenterie, ontstekingen, hoge koorts, depressie en tal van andere ziekten. Verder bevat mangosteen een aanzienlijke hoeveelheid krachtige antioxidanten met een anti-tumorale werking en hij is rijk aan vitaminen. Dit alles maakt de mangosteen met zijn eeuwenoude bestaansgeschiedenis van heilzame werking tot een echte weldoener voor het menselijk lichaam.

VEELEISEND

Je moet er iets voor over hebben om deze koningin in je serre te hebben. De mangosteenboom groeit voornamelijk in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand. Voor deze vrucht geldt dan ook dat je zijn boom het hele jaar in een tropische context moet koesteren met warmte, mest en vocht. Zon moet worden vermeden en het liefst wordt deze dame dagelijks besproeid met regenwater. De bomen groeien erg traag waardoor het een paar jaar duurt voordat de mangosteenbomen vruchten dragen. Mangostenen kweken, is dus bijzonder lastig en kostbaar, maar de vrucht is zo lekker dat je niemand hoort zeggen dat het de moeite van de inspanning en het geduld niet waard is. En anders ga je in de lente gewoon even langs een speciaalzaak.

 

SALADE MET GEMBER EN MANGOSTEEN

  • een krop sla
  • een mangosteen
  • een stuk gember
  • een half handje hazelnoten

BEREIDING

Was de sla en scheur haar in stukjes. Rasp de gember fijn. Hak hazelnoten grof. Meng alles en voeg de stukken mangosteen toe.